Legal support of state regulation of product quality in the economic-industrial sphere by standardization.

Authors

  • I. V. Atamanchuk Донецький національний університет імені Василя Стуса

Keywords:

якість, стандарти, правове забезпечення, форми державного регулювання, міжнародні вимоги

Abstract

The article investigates the modern legal provision of state regulation of product quality in the economic-industrial sphere through standardization. The state policy of Ukraine in the field of quality management is aimed at supporting the efforts of enterprises and organizations in meeting the needs of consumers. Product makers should work to improve the quality and competitiveness of products. The fundamentals of state quality management are implemented through the implementation of quality management methods. To ensure state quality management, appropriate legal conditions must be created. On the way of Ukraine to the European market is a legitimate activation of lawmaking activity aimed at legislative regulation of quality product issues and harmonization of the current regulatory framework with international requirements. In recent years Ukraine has established a broad legislative and methodological framework for regulating food quality and safety that is in line with modern medical research. One of the indicators of product quality is its compliance with the established requirements, and the form of state quality assurance of products is to develop and establish standards with appropriate legal consolidation. In Ukraine, the formation of new legislation is taking into account the current political and economic course, market transformations, and international requirements. The transition of Ukraine to the European model of standardization entails the emergence of problematic issues of inconsistency and imperfection of the existing legal regulation, the lack of application in national standards of the principles of unification, interchangeability and compatibility. The article examines the laws regulating standardization in Ukraine, examines the main powers of the national standardization organization. The main unresolved problem in the field of legal standardization as a form of state regulation of product quality in the economic-industrial sphere is the lack of a single clear approach to the legislative definition of the concepts of «quality» and «standard». Such a situation reduces the effectiveness of an orderly transition to a new standardization system and complicates the formation of regulatory and legal regulation of these processes. The article analyzes ways of improving legislation to regulate what technical, technological and compound characteristics should have products. By generalizing the definition of the concepts of «quality» and «standards», the main economic and legal views on these categories are analyzed. The category is considered the quality as the conformity of production to the requirements set in normative documents and developed for a particular type (category) of products. Attention was paid to the analysis of the correlation of quality and standards. It was concluded that standardization acts as the main form of legal provision of state regulation of product quality in the economic and industrial sphere. The standard is proposed to be defined as a normative (normative-technical) document based on a consensus, approved by the authorized organization, which establishes rules, guidelines or characteristics of the processes of activity or its results. In addition to the issues studied in this article, there is a need for solving and analyzing other issues related to the standardization process. In future studies, attention should be paid to the problems of controlling the compliance of national standards with legislation.

Author Biography

I. V. Atamanchuk, Донецький національний університет імені Василя Стуса

канд. юрид. наук, доцент кафедри господарського права

References

Концепція державної політики у сфері управління якістю продукції, процесів та послуг від 17 серпня 2002 р. № 447-р [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/ru/447-2002-%D1%80

Воробйов Б. З. Основи комерційної діяльності: навчальний посібник / Б. З. Воробйов, Е. М. Локтєв, Ю. І. Плетень – К.: Видавництво Європейського університету, 2004. – 388 с.

Господарське законодавство: навчальний посібник / В. Д. Понікаров, Ж. О. Андрійченко. – Х.: ВД «ІНЖЕК», 2004. – 232 с.

Якість продукції як основа виконання договірних зобов’язань: Міжнародний збірник наукових праць. Випуск 1 (13). [Електронний ресурс]. – Режим доступу: pbo.ztu.edu.ua/article/download/62077/58817

Про захист прав споживачів: Закон України від 12 травня 1991 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/1023-12

Мельник Н. В. Сутність законних інтересів громадян України в галузі стандартизації, якості продукції, метрології та сертифікації // Науковий вісник Львівського державного університету внутрішніх справ. – 2011. – № 2. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: journal.lvduvs.edu.ua/visnyky/nvsy/02_2011/ 11mnvmts.pdf

Про державний нагляд за дотриманням стандартів, норм і правил та відповідальність за їх порушення: Декрет Кабінету Міністрів України від 8 квітня 1993 р. № 30-93 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/ laws/show/30-93

Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції: Закон України від 2 грудня 2010 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/2735-17

Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів: Закон України від 23 грудня 1997 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/771/97-%D0%B2%D1%80

Зайцева Л. О. Якість продукції – необхідна передумова конкурентоспроможності підприємства // Актуальні проблеми економіки. – 2014. – № 9. – С. 196–200. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ ape_2014_9_25.

Економіка підприємств: підручник / Ф. В. Горбонос, Г. В. Черевко, Н. Ф. Павленчик, А. О. Павленчик. – К.: Знання, 2010. – 463 c.

Про стандартизацію: Закон України від 5 червня 2014 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/1315-18

Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів: Закон України від 23 грудня 1997 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/771/97-%D0%B2%D1%80

Яновицька Г. Б. Стандартизація та сертифікація як засоби забезпечення безпеки та якості товарів, робіт, послуг [Електронний ресурс] / Г. Б. Яновицька, Ю. В. Верхола // Науковий вісник Львівського державного університету внутрішніх справ. Серія юридична. – 2015. – Вип. 2. – С. 97–107. – Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Nvlduvs_2015_2_12

Роз’яснення Міністерства економічного розвитку і торгівлі України з питань застосування стандартів, у тому числі в зв’язку зі скасуванням у 2015 р. міждержавних стандартів (ГОСТ) від 19.04.2016 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.me.gov.ua/

Issue

Section

Право та економіка