Інтерактивні методики навчання студентів-правників на юридичному факультеті ДонНУ імені Василя Стуса.

Автор(и)

  • O. I. Antoniuk Донецький національний університет імені Василя Стуса

DOI:

https://doi.org/10.31558/2518-7953.2017.1-2.19

Анотація

Відповідно до розробленого за результатами проведених експериментів з різними способами подання інформації професором Державного університету у штаті Огайо Едгаром Дейлом «конусу досвіду Дейла», людина запам’ятовує 90 % сказаного або написаного нею під час театралізованого виступу, імітації реальної діяльності та виконання реальної дії. У результаті таких дій людина здатна аналізувати, розробляти, створювати та оцінювати. Для порівняння: внаслідок читання людина запам’ятовує 10 %, внаслідок слухання – 20 %, в результаті чого здатна визначати, перелічувати, описувати та пояснювати. Отже, найбільш ефективними є інтерактивні методики навчання.

З метою запровадження різних форм інтерактивного навчання у 1996 році на економіко-правовому факультеті (у 2014 році він був перейменований у юридичний факультет) ДонНУ імені Василя Стуса був створений перший в Україні Центр практичного навчання, до складу якого згодом увійшло 22 юридичні клініки – з надання безоплатної правової допомоги малозабезпеченим і соціально незахищеним верствам населення, з імітації різних видів юридичної діяльності, а також правової просвіти учнівської молоді (street law).

Слід констатувати, що юридичний факультет, створивши перший в Україні Центр практичного навчання, фактично став флагманом цього напряму, відчуваючи потреби практики та застосовуючи сучасний світовий досвід юридичної освіти.

Біографія автора

O. I. Antoniuk, Донецький національний університет імені Василя Стуса

доцент кафедри цивільного права і процесу, канд. юрид. наук, доцент

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Новації в навчальному процесі