Уповноважений Верховної Ради України з прав людини у механізмі захисту прав і свобод людини та громадянина.

Автор(и)

  • O.V. Nikolskaya Донецький національний університет

Ключові слова:

омбудсман, права та свободи людини і громадянина, акти реагування Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, національний превентивний механізм, щорічні та спеціальні доповіді Уповноваженого

Анотація

Статтю присвячено характеристиці ролі Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в механізмі захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні та визначенню перспектив розвитку даного інституту. На підставі аналізу чинного законодавства та практики діяльності українського омбудсмана сформульовано пропозиції щодо необхідності закріплення адміністративної відповідальності не тільки за невиконання, а й за неналежне виконання законних вимог українського омбудсмана. Також пропонується закріпити за Уповноваженим право законодавчої ініціативи.

Біографія автора

O.V. Nikolskaya, Донецький національний університет

канд. юрид. наук, доцент кафедри конституційного і міжнародного права

Посилання

Барабаш Ю. Г. Парламентський контроль в Україні: проблеми теорії та практики: автореф. дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.02 / Ю. Г. Барбаш; Нац. юрид. акад. України ім. Я. Мудрого. — X., 2004.— 20 с.

Закоморна К. О. Інститут омбудсмана як засіб забезпечення прав і свобод людини та громадянина : порівняльно-правовий аналіз : автореф. дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.02 / К. О. Закоморна; Нац. юрид. акад. України ім. Ярослава Мудрого. — X., 2000. — 16 с.

Майданник О. О. Інститут омбудсмана у механізмі забезпечення прав людини в Україні / О. О. Майданник// Адвокат. — 2010. — №7(118). — С. 12-16.

Марцеляк О. В. Формування інституту омбудсмена в Україні: політико-правові проблеми / О. В. Марцеляк // Проблеми законності: Респ. міжвідом. наук. зб. — X.: Нац. юрид. акад. України,

— Вип. 36.— С. 73-78.

НаулікН. С. Інститут омбудсмана в Україні та Республіці Польща: порівняльне дослідження: автореф. дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.02 / Наулік Наталія Степанівна; Нац. акад. наук України, Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького. — К., 2007. — 19 с.

Ткаліч А. О. Роль омбудсмана в системі захисту прав людини і громадянина / А. О. Ткаліч // Наукові праці МАУП. — 2010. — Вип. 2(25). — С. 199-203.

Конституція України: Коментар законодавства України про права та свободи людини і громадянина: Офіц. текст / авт.-упоряд. М. І. Хавронюк. — К.: Парламентське видавництво, — 544 с.

Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини: Закон України від 23 груд. 1997 р. (станом на 19 листоп. 2012 р.) // Відомості Верховної Ради України. — 1998. — № 20. — Ст. 99.

Карпачова Н. І. Стан дотримання та захисту прав і свобод людини в Україні: Перша щорічна доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини / Н. І. Карпачова. — К.: Книжкова друкарня Наукової книги, 2000. — 377 с.

Щорічна доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини про стан дотримання та захисту прав і свобод людини в Україні / Уповноважений Верховної Ради України з прав людини: Офіційне видання. — К., 2011. — 370 с.

Моніторинг місць несвободи в Україні: стан реалізації національного превентивного механізму: звіт за 2012 рік / Уповноважений Верховної Ради України з прав людини. — К., 2013.— 193 с.

Косюта М. Взаємозв’язок між діяльністю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та органів прокуратури у сфері правозахисту / М. Косюта // Вісник прокуратури. — 2003.— №3(15).— С. 6-12.

Кодекс України про адміністративні правопорушення: Закон України від 7 грудня 1984 р. (станом на 19 листопада 2012 р.)// Відомості Верховної Ради УРСР. — 1984. — № 51. — Ст. 1122.

Роль Уповноваженого Верховної Ради з прав людини у забезпеченні прав, свобод і законних інтересів людини і громадянина / [О. В. Марцеляк та ін.; за заг. ред. О. В. Марцеляка]; Донецький юрид. ін-т Луган. держ. ун-ту внутр. справ ім. Е. О. Дідоренка. — Донецьк: Ноулідж, 2011. — 364 с.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Права людини, держава, суспільство